تهویه مطبوع

تهویه مطبوع(Air conditioning) به طوری که از اسم آن بر می آید با شرایط هوا در نواحی یا فضاهای مورد نظر در ارتباط می باشد و نه تنها کنترل دما، بلکه رطوبت و سرعت وزش هوا را نیز به همراه تصفیه و تمیز کردن آن شامل می شود. کاربردهای تهویه مطبوع بر دو نوع خانگی و صنعتی می باشد. سیستم هایی که وظیفه عمده آن ها مطبوع کردن هوا برای راحتی انسان است تهویه مطبوع خانگی نامیده می شود. نمونه ای از این سیستم ها را می توان در منازل، دفاتر، هتل ها، مراکز خرید، ساختمان های عمومی، هواپیماها، کشتی ها و… مشاهده نمود. از طرف دیگر هر گونه مطبوع سازی هوا که هدف اصلی آن رفاه انسان ها نباشد تهویه صنعتی نامیده می شود. این الزاما بدان معناست که سیستم های تهویه صنعتی با توجه به وظیفه اصلی شان نمی توانند برای آسایش انسان ها مورد استفاده قرار گیرند.

بسته به هوای تابستان و زمستان، تهویه مطبوع به دو بخش تقسیم می شود. در تهویه هوای تابستان به غیر از خنک کاری، حذف رطوبت اضافی از فضا نیز ضروری است در حالی که در زمستان از آنجایی که محیط سرد است عموما رطوبت پایین بوده که باید به رطوبت زنی شود. در تهویه مطبوع تابستانی از سیستم تبرید و رطوبت زداها و در تهویه زمستانی از پمپ حرارتی و رطوبت زن ها استفاده می شود. در شکل زیر انواع سیستم ها و ارتباطشان نشان داده شده است.

تهویه مطبوع

کاربردهای تبرید و تهویه مطبوع

کاربردهای تهویه از نظر تعداد و تنوع نامحدود هستند. به بیان کلی در سیستم های تهویه مطبوع صنعتی به 1) کنترل میزان رطوبت مواد مرطوب 2)  کنترل شدت واکنش های شیمیایی و بیوشیمیایی 3) محدود نمودن میزان تغییرات مواد ظریف از لحاظ انبساط و انقباض حرارتی 4) فراهم نمودن هوای تمیز و تصفیه شده که اغلب برای کار راحت و تولید محصولاتی با کیفیت بهتر، پرداخته می شود.

همانطور که در شکل بالا هم می بینید زمینه تبرید و تهویه به یک دیگر وابسته بوده و بزرگترین کاربرد تبرید، تهویه مطبوع سیستم است. علاوه بر این تبرید صنعتی به منظور حفظ مواد غذایی و از بین بردن حرارت از مواد شیمیایی و نفتی و خنک کاری فرایند های ساخت و ساز و تولید است. همچنین گرمایش در تهویه مطبوع شامل گرم کردن کل سیستم و تنظیم سرعت تابش و کیفیت هوا و حذف بخارات موجود در ساختمان است.

تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی و اداری

بسیاری از واحدهای تهویه شرایط آسایش افراد در محل را تامین می کنند. تهویه هوای مناسب در همه آب و هواها مورد نیاز است. حتی در اتاق هایی که دما نرمال است خنک کاری باید برای حرارت ایجاد شده توسط افراد، روشنایی و تجهیزات الکتریکی و کنترل تمیزی و رطوبت هوا مورد توجه قرار گیرد. در بیمارستان ها و مدارس این مساله اهمیت بیشتری پیدا می کند.

واحد تبرید و COP

واحد استاندارد تبرید تن تبرید یا TR بوده که برابر است با نرخ حرارت نهان مورد نیاز برای تولید 1 تن یخ صفر درجه از آب صفر درجه سلسیوس در طول یک شبانه روز. آنتالپی انجماد آب در واحد

انگلیسی در 32 درجه فارنهایت 144 Btu/lb می باشد. بنابراین:

 

در کل 1 TR معادل با 200 Btu گرمایی است که در هر دقیقه منتقل می شود. بنابراین یک دستگاه با 2 تن تبرید قادر به خنک کاری 400 Btu/min می باشد. درحال حاضر این واحد در انگلستان و امریکا و هند مورد استفاده قرار می گیرد. در بسیاری از کشورها از واحد Kcal/hr استفاده می شود که برابر است با :

  

ا تن در واحد SI معادل 210 kJ/min با 3.5 kw می باشد.

اثر تبرید اصطلاح مهم در سردخانه است که مقدار متوسط سرمای تولیدی را بیان می کند یعنی نسبت اثر تبرید به انرژی ورودی و از آن به عنوان ضریب عملکرد یاد می شود.

Description: F:\\\\\\\\مطالب علمی\\\\\\\\تهویه\\\\\\\\1.png

مثال حل شده:
در یک سیستم سرمایشی 40 kg/hr یخ 0 درجه از آب 25 درجه سلسیوس تولید می شود. اثر تبرید و تن تبرید را پیدا کرده. فرض کنید 1 KW انرژی برای تولید یخ مصرف می شود COP را بیابید. حرارت نهان ذوب آب را در 0 درجه 335 Kj/kg و گرمای ویژه آب را 4.19 kj/kg ºC در نظر بگیرید.

 جواب:

حرارت گرفته شده از 40 kg یخ در 0 ºC به آب 25 ºC

حرارت نهان ذوب آب+حرارت محسوس آب از 0 تا 25 درجه سلسیوس= Qc

Qc=40 kg/hr × (25-0) ºC × 4.19 KJ/kg ºC+40 Kg/hr × 335 KJ/kg

= 4190 KJ/hr+13400 KJ/hr

= 17590 kJ/hr             QC = 17590 kJ/h

تن تبرید:

1TR=210 Kj/min =12600 Kj/hr میدانیم

TR=17590/12600=1.396

COP:

COP=17950/3600=4.886

منابع و پیوندها

گردآوری شده توسط دپارتمان پژوهش شرکت پاکمن

صفحه مهندسی مکانیک

https://www.cedengineering.com/upload

www.ignou.ac.in/upload/Unit%201-32.pdf

Roy.j.Dossat اصول تبرید،ترجمه مهندس اصغر حاج سقطی، مهندس سید احمد جعفری، مرکز انتشارات دانشگاه علم و صنعت ایران، سال 1386

لینک های مرتبط:

بار سرمایشی

برداشت از مطالب سایت با ذکر منبع بلا مانع است

تهویه مطبوع از دید cci-co.com

تهویه مطبوع فقط خنك كردن یا گرم كردن نیست.به وسیله علم تهویه مطبوع ما امكان كنترل رطوبت هوا ,‌ دِبی هوا,آلودگی هوا و سرعت هوا را در دست خواهیم داشت.

 به وسیله علم تهویه مطبوع می توان ذرات معلق در هوا و آلودگی های موجود در هوا را از بین برد.رطوبت زائد را از هوا گرفت و میزان گرما یا سرمای مورد نیاز محیط را به صورت اتوماتیك حفظ كرد.

انسان به چند عامل مهم جهت آرامش و عملكرد بهتر كاری نیاز دارد.از جمله می توان به آرامش فكری و محیطی اشاره كرد و علم تهویه مطبوع می تواند دمای محیط را كه عاملی مهم در تامین این نیاز انسان است برای ما مهیا كند .با تهویه مطبوع شما در منزل زندگی شیرین و آرامی را خواهید داشت.در محل كار , فكری باز و محیطی مناسب برای خود , كارمندان و مشتریان خود فراهم می كنید. با تهویه مطبوع كارمندان شما كارایی بهتری خواهند داشت و مشتریان شما در محیطی آسوده و مناسب معامله خواهند كرد.

حال كه به درجه اهمیت این مهم پی بردید , پس به اهمیت تشخیص و كارشناسی و انتخاب صحیح نیز پی برده اید...ادامه

تهویه مطبوع از دید http factualworld.com

Air conditioning refers to the cooling and dehumidification of indoor air for thermal comfort. In a broader sense, the term can refer to any form of cooling, heating, ventilation or disinfection that modifies the condition of air. An air conditioner (often referred to as AC or air con.) is an appliance, system, or mechanism designed to stabilise the air temperature and humidity within an area (used for cooling as well as heating depending on the air properties at a given time), typically using a refrigeration cycle but sometimes using evaporation, most commonly for comfort cooling in most buildings and motor-cars. The concept of air conditioning is known to have been applied in Ancient Rome, where aqueduct water was circulated through the walls of certain houses to cool them. Similar techniques in medieval Persia involved the use of cisterns and wind towers to cool buildings during the hot season. Modern air conditioning emerged from advances in chemistry during the 19th century, and the first large-scale electrical air conditioning was invented and used in 1902 by Willis Haviland Carrier…more

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید